6Ld_P0cbAAAAADc_c8cO9gahY3_3DDhZaxuKNB5H
+4791372937 s.langorgen@online.no

Hvis vi fortsatt må unngå å samle store grupper av folk, må det tenkes nytt for å få alt i jorda.

I denne tiden da mye oppleves som usikkert og utrygt, er det godt å kjenne på følelsen av normalitet. Som bonde med kyr i fjøset får jeg denne følelsen både morgen og kveld. Kyrne må melkes og fôres, og i fjøset er det ikke snakk om noen lockdown. Arbeidet i fjøset går som normalt og er lite preget av situasjonen i landet og verden for øvrig. Mens jobben med melking og fôring utføres, får tankene vandre fritt. Når kan vi begynne med våronna i år? Hvordan blir sommeren? I tillegg til gras til kyrne, dyrker vi også potet og vi hesjer gras som skal bli hestehøy. All plantevekst er prisgitt været, og jeg er nok over gjennomsnittet ivrig på å følge med på Yr gjennom sommeren og høsten.

Tankene går også til mine bondekolleger rundt i Trondheim. Fra Anders og Anne på Elset gård rapporteres det at kjeinga er godt i gang. Om ett par ukers tid starter lamminga hos Hilde og Ole på Haugrønning gård. Våren er ei herlig tid! Men hvordan går det med fjøsbygginga hos Siv i Hommelvika? Blir arbeidet der berørt av lockdownen? Hvordan blir sesongen hos Olav og de andre bærprodusentene? Får de tak i plukkere, eller må de plukke all bæra sjøl i år?

Og hvordan blir sesongen hos Lars Olav som driver andelslandbruk på Reppe Søndre? Andelslandbruket er jo bygd over idéen om at alle andelshaverne bidrar på dugnad sammen. I mai skal det sås tusenvis av frø og plantes ut hundrevis av småplanter. Hvis vi fortsatt må unngå å samle store grupper av folk må det tenkes nytt for å få alt i jorda.

Når Litago, Emma og de andre kyrne her melkes, går melka i rør til melketanken som sakte fylles opp. I kveld kommer Kristin i tankbilen fra Tine for å hente melka som kyrne har produsert de to siste dagene. Melka blir ikke kjørt lenger enn til meieriet på Tunga, det må vel regnes som kortreist. Kjøper du Tinemelk i en butikk i Trondheim, er det stor sannsynlighet for at den er fra meieriet på Tunga. Foretrekker du Q-melk er det greit å vite at melka enten kommer fra Gausdal eller fra Jæren, der Q-Meieriene har sine to anlegg.

I avisa Nationen, og i feeden min på Facebook, har det vært mye fokus på norsk- og lokalprodusert mat de siste ukene. Mange mener at situasjonen vi nå er i bør gi økt etterspørsel etter norsk mat også når verden er «normal» igjen. I Norge er bare 40 prosent av maten vi spiser produsert i Norge. Til sammenligning har Finland en selvforsyningsgrad på hele 80 prosent. Selvfølgelig kan vi ikke produsere bananer, ris og kiwi i Norge, så noe import vil vi alltid ha. Men kjøtt, egg og melk har vi nok av, så vi kan klare oss helt fint uten biff fra Argentina, ost fra Frankrike og yoghurt fra Hellas. Hadde vi latt være å sortere ut store deler av avlinga av potet og grønnsaker fordi de ikke har riktig størrelse eller form, kunne vi også dekt mer av etterspørselen av disse varene.

Mange småskalaprodusenter tilbyr hjemkjøring av varer nå når Bondens Marked og REKO-ringene ikke kan arrangeres som vanlig. Benytt deg av tilbudene og kjøp lokalprodusert du også. Kanskje finner du nye favoritter som kan bli fast innslag på menyen framover. Spis lokalt, spis sesong og spis opp!

Denne saken ble publisert i spalten Trønderdebatt i avisa Nidaros.

Share This