6Ld_P0cbAAAAADc_c8cO9gahY3_3DDhZaxuKNB5H
+4791372937 s.langorgen@online.no

Forrige torsdag var det offisiell åpning av et lokalt meieri på Høstadsand på Byneset. Som vi omtalte i forrige utgave, selger Sissel Langørgen melk og egen yoghurt fra de 13 kyrne på gården sin. I forbindelse med Trøndersk matfestival – Et sted nær deg, var landbruks og matminister Olaug Bollestad til stede og gjorde ekstra stas på åpningen av meieriet.

AV EIVINN TAXT, Avisa Gaula

Sissel Langørgen har lenge solgt melk til lokale kunder og andre spesielt interesserte. Blant annet er det flere innvandrerfamilier som har vært på gården og kjøpt melk i store kvanta. Gårdsmelka har mer fett enn butikkmelka, og gir helt annen smak og konsistens til de rettene de lager etter egne oppskrifter, som ost og yoghurt.

Eget pastauriseringsanlegg

Sissel har investert i et eget pastauriseringsanlegg, noe som kreves for å kunne markedsføre og selge produktene gjennom Reko-ringen og andre steder. I tillegg har hun fått bygget en bu for utsalg. Som mange andre steder i distriktet blir dette basert på tillit, selvbetjening og Vipps. I butikken selger hun i tillegg til melk, yoghurt med forskjellig smakstilsetning, poteter og andre lokalet produserte produkter.

    Det er stor aktivitet og gryende bevissthet rundt markedsføringen av lokale produkter i Trondheim. Tidligere har Trondheim sett på seg sjøl som forbruker og mottaker av jordbruksprodukter, og trondhimere har stort sett reist til nabokommunene for å skaffe seg kortreist mat.

    Men Trondheim er faktisk en av de største jordbrukskommunene i Trøndelag, og i forkant av åpningen av meieriet, hadde 12 lokale bønder, de fleste fra Byneset og Leinstrand, en samling på gården til Sissel sammen med politikere og representanter for matfestivalen og andre organisasjoner som jobber for å fremme lokal matproduksjon, for å legge planer for tiden fremover.

Høytidelig åpning 

av meieriet

En halv time forsinket ankom Olaug Bollestad Høstadsand gård. Mange hadde møtt opp for å overvære åpningen. Naboer og kunder hadde flokket seg på tunet og ventet spent. Bollestad tok seg god tid til å prate med folk og virket opplagt og interessert. Som landbruks- og matminister har hun god innsikt i faget. Hun fortalte også at hun hadde vokst opp på gård, og hun hadde familie på Fosen, så hun hadde vært mye i Trøndelag i årenes løp.

    Omsider ble det tid for offisiell åpning, og Bollestad ropte frem to jenter som hun ville ha med seg til å gjennomføre åpningen. Marit og Åse stilte villig for å holde båndet som skulle «klippes». Noen ord om viktigheten av at det ble satset på lokal matproduksjon, og hvor spennende det var at noen var villige til å satse for å få til lokal virksomhet måtte til, før snoren ble klippet, eller rettere sagt, sløyfen ble åpnet, og de første kundene kunne gå inn å handle.

Bygget lokalt

Sissel presiserte i samtale med Bollestad at låven var rød, slik tradisjonen var her omkring. Men bua, som var satt opp inntil låven var hvitmalt og ny. Også den lokalt satt opp av naboen, gårdbruker og altmuligmann Kolbjørn Frøseth. Den inneholder pastauriseringsmaskinen og utstyr for yoghurtproduksjon, men selve salgsbua er bare et lite rom på et par kvadrat, der melk, yoghurt, egg og andre lokale produkter var plassert. Kontonummer og Vippsnummer for betaling samt noen brosjyrer om Trondheims matperler var strategisk plassert, så folk kunne se hva ellers som finnes av lokal aktivitet.

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 11, 2021/Categories: StartsidenNyheter

Share This